Sektörden Haberler

  • 1

Gelişmiş seracılık yatırımları 9 bin dekara ulaştı

Büyük yatırımcı gruplarının da sektöre girmesiyle hızlı bir gelişim gösteren modern seracılık, 9 bin dekara ulaştı. Buna her yıl yaklaşık 1.500 dekar alan ekleniyor. Halen Türkiye'de bulunan 490 bin dekar sera alanının yüzde 2'sinde teknolojik seracılık yapılıyor. Ancak son yıllarda büyük bir ivme kazanan sektör, Türkiye'de tarımın dönüşmesine de öncülük ediyor. Sektörde yatırımlar da artık büyük ölçeklerde yapılmaya başladı.

Geçtiğimiz yıllarda 20 dekarı geçmeyen yatırımlar, şimdi 50 dekarı aştı. Modern sera yatırımları ağırlıklı Antalya'ya yapılıyor. Jeotermal kaynaklar nedeniyle İzmir, Denizli, Afyonkarahisar ve Yozgat'ta yatırımlar hızlandı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, son yıllarda hibe kredilerinden dolayı Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, özellikle Şanlıurfa ve Mardin'de, modern seracılıkta ön plana çıkmaya başladı. Seracılıktaki bu gelişmenin Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatına da olumlu yansıması bekleniyor. Sera Konstrüksiyon Üreticileri ve Donanım Sağlayıcıları Derneği (SERKONDER) Başkanı Bülent Aytekin, modern seracılığa talebin her yıl arttığını söyledi. Türkiye, 490 bin dekarla sera varlığı bakımından İspanya'dan sonra Avrupa'da ikinci, dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Silleli'nin verdiği bilgilere göre, büyük yatırımcıların da sektöre girmesiyle artık 50 dekarın üstünde teknolojik seralar kurulmaya başlandı. Sera alanlarının halen istenilen büyüklükte olmadığını vurgulayan Silleli, 30 dekar altındaki sera alanının ekonomik bulunmadığını kaydetti. Silleli, sektörün gelişmesi için İspanya'nın Almeria bölgesinde olduğu gibi organize sera bölgelerine ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. Modern sera işletmelerinde üretim sürekli ziraat mühendislerinin kontrolü altında yapılıyor. Bu alanlarda yetişen ürünler, gıda güvenliğine uygun olduğu için tüketici tarafından ilgi görüyor.